1561 entry daha
  • bin başlıkta yazdık, anlayacağınız yok, yazılım nedir, kaç çeşit yazılım vardır (henüz çalışmadan) bilmeyen youtube fenomenlerinden akıl almayı seviyorsunuz.

    evrim ağacı entellektüel düzeyinizi geliştirmek için çok güzel bir araçtır, fakat mert bakırcı çektiği videolardaki konuların 99%'unun uzmanı değildir. bunu iş edindiği için, çalışır çalışır gelir size anlatır (güzel bir hizmettir, severiz yanlış anlaşılmasın). fakat tartışma konusu olan, farklı görüşlerin sunulduğu alanlarda çalıştığı zaman, sadece seçtiği kaynakların yönlendirdikleri tarafa gider mecburen, çünkü uzman değildir. uzmanlarla katıldığı sohbetlerde, programlarda ah şekerim ya ne güzel konuyla alakalı kelimeler söylüyorsun sen öyle, ne güzel geliştirmişsin kendini ya maşallah, iyi ki çağırmışsınız bunu da ha tepkisi alan, tontiş bir fenomendir sadece. (bir daha böyle dolu dolu vakit geçirebilmemizi sağlayan kanalı için teşekkür edeyim de, lafın ona değil, adamı anlattığı her konunun uzmanı zanneden ekşicilere olduğu anlaşılsın...)

    uzun yazınca anlamanız zor oluyor belli ki, özet isteyene alttaki 2 maddeyle defalarca geçtiğim özeti yine geçeyim:

    - safi yazılım mühendisliği bitecek (şaka şaka bitmeyecek tabii ki), ama komple şekil değiştirecek yoksa bitecek, o yüzden de şekil değiştirmeye başladı bile zaten (front endciler, motomot kopyala yapıştır backendciler, veritabancılar, hazir apilerle basit düzey aplikasyon yazanlar vs onların değişeceği bir şekil yok, onlar yandı, ai komple elinden alır işlerini, alasını da yapar ama kaç yıla bilemem, youtube fenomeni değilim, clickbait olsun diye iddialı şeyler söylemem ama çok uzak bir gelecek değil)

    - donanım, donanım yazılımı, gömülü yazılım mühendisliği (pic programlamayı öğrenmiş olan gözünü seveyim heyecanlanmasın onu demiyoruz) şu anki ve yakın gelecekteki vaad ettiği görüntüye göre önümüzdeki 5-10 sene civarında, yapay zeka destekli peak yapar, tehdit edilmesi söz konusu bile değil

    yapılan atılımların büyük çoğunluğu bodos algoritma ve düz software alanında yapılmış atılımlar zaten. ezberden öğrenilmiş algoritmayı kopyala yapıştır kopyala yapıştır yapan yazılımcılar tabii ki tehdit altındaydı, tehdit altı evresini de geçtik, geçiyoruz önümüzdeki yıllarda devre dışı kalacaklar. ne yazık ki ülkemizdeki bilgisayar mühendislerinin alayı ezbere dayalı programcılık yapıyor, mühendislikle alakaları bile yok, kaliteli 2 yıllık tekniker modunda takılıyorlar, çok büyük şirketlerdeki teknik yöneticiyim, sorumluyum diye mülakatlara giren tipleri bile aynı ezberletilmiş soruları soruyolar ve ezbere dayalı cevaplarını bekliyorlar. bilgisayar mühendisi olmayıp, 9 tane mülakattan red yiyip, cevaplayamadığı soruların cevaplarını ezberleyip, 10. mülakatta hayal bile edemeyeceğiniz uluslararası firmalara girmiş tanıdıklarım dahi var gayet. işte bunlar ve yöneticileri, hatta komple o şirketler yandı...

    ezbere yapılan her iş sizden daha hızlı ezberleyen, safi hesaba dayalı her iş sizden daha hızlı hesap yapan bir şeyler tarafından devre dışı bırakılır buna şaşırılacak bir şey yok

    doktorlar mert bakırcı'nın da dediği gibi güven ve insan alışkanlığı mevzusundan bir süre daha rahatlar, ama hukukçular konusunda büyük saçmalamış (bu kadar saçmalamasına pek anlam veremedim, muhtemelen tepki gelmesin diye alttan almış, yoksa ilk elinden alınıp, ortadan kaldırılma tehditi altında olan 'saygın' branş hukuk yahu...) mekanik ve robotikse şu an öyle texas robotics'in film efektli videolarındaki düzeye ulaşmadığı için, cerrahları ve donanım + donanım temelli yazılım mühendislerini bir kenara koymak lazım. bahsi geçen meslekler için de bana 10 kişilik bir ekip versinler, başta hukukçuların tamamını, ardından da tek işi tahlile, filme bakıp teşhis yapmak + ilaç yazmak olan doktarların tamamına yakınını 1 yıl sonunda işsiz bırakayım

    imla: edit vb
  • evrim ağacı severek takip ettiğim bir popüler bilim platformu. ancak yapay zeka hakkındaki videosu çoğunlukla safsatadan ibaret. örneğin videoda şirketlerin yapay zeka nedeniyle işten çıkarmalar yaptığını iddia etmiş. ben bir tane bile böyle şirket bilmiyorum.

    yanlış anlaşılmasın; yapay zeka bilgisayar mühendislerinin işini elinden alamaz demiyorum. belki önümüzdeki dönemde öyle bir atılım yapar ki gerçekten de bilgisayar mühendislerine olan ihtiyacın büyük bir kısmını düşürür. ancak mevcut durumuyla üretkenliği arttırmaktan öteye gidecek seviyede değil. kaldı ki yapay zeka araçları sık sık yanlış ve kalitesiz kod üretiyor.
  • 14 yıldır yazılım sektöründeyim. iyi kötü bir deneyimim olduğunu düşünüyorum. bir süredir de yapay zeka ile içli dışlıyım, yaptığım işlerde kontrol, performans karşılaştırmaları ve çeşitli düzenleme işlerimde deneyimlemeye çalışıyorum. evrim ağacı videosunu izlemeden önce de meslekten arkadaşlarıma her fırsatta nasıl büyük bir devrimle karşı karşıya olduğumuzu anlatmaya çalışıyorum. evet bir devrimi yaşadığımızı düşünüyorum. kimseyle konuşmadan, kimsenin etkisi altında kalmadan ve hiçbir pompa gaz yazısı şusu busu okunmadan böyle düşünmeye başladım.
    yapay zeka yazılım mühendislerinin ve çevrelerindeki iş gruplarının yaptığı işlerin büyük kısmını şu anda dahi yapabilecek durumda. biz bu fenomenin global versiyonunu deneyimliyoruz ve haliyle tüm mimari ve koda hakim olmayan yapay zeka yeri geliyor hatalı sonuçlar da üretiyor ancak sisteminize göre optimize edilmiş ve sadece bu amaçla dizayn edilmiş bir yapay zeka tüm şirket mimarinize hakim olunca sonuç yine böyle mi olacak ? bence hayır. global yapay zeka firmaları ürünlerinin özelleşmiş versiyonlarını çalıştığınız bankalara, telekomünikasyon şirketlerine ve envai çeşit yazılım üreten firmaya satmaya çalışacaklar belki de. ve sizin planından canlıya çıkmasına kadar 1 ay süren işinizi 5 dkda testi de bitmiş bir şekilde hazır edebilecek bir ürünle nasıl baş edeceksiniz ? bu işi ciddi ciddi takip edip akademisini kurcalayanlar bilir ki omnius gibi tek bir yapay zeka yok, her alanda özelleşmiş ve kullanıldığı alana özel daha başarılı sonuçlar üretebilen versiyonları üzerinde çalışılıyor.

    şu anda daha mükemmel hale getirilebilir durumda ancak yakın zamanda tamamen geçişe cesaret eden firmaları göreceğimizi düşünüyorum. çağrı mertin senaryosunu ne yazık ki birebir bu tehditi yaşayan biri olarak oldukça gerçekçi buluyorum.

    bazı sektörlerde bu güvenin zaman alacağı düşüncesindeyim. bankaların core network ve anasistemleri, enerji ve güvenlik yazılım ağlarında çalışan sistemler gibi önemli ve kritik alanlarda yapay zeka geçişi zaman alacaktır. belki de hiç olmayacaktır. ancak önyüz geliştirmeleri, e ticaret sektörü gibi nispeten daha az güvenlik hassasiyeti olan alanlarda geçiş çok hızlı olacaktır.

    aklıma gelen soru ise yapay zekanın işinden ettiği milyonlar yerine bu ürünleri kim alacak ? sonuçta bu insanlar tüketiyor. bu da yavaşlatıcı bir handikap olarak duruyor. satın alacak insanlara ihtiyaç olduğu da bir gerçek.

    sonuç olarak yazılımcıların hayatına çok hızlı bir şekilde girip yer yer insanları işinden edecek, alımları durdurup yavaşlatacak ve üretim sürecinin kısa vadede her yerine sinmeye başlayıp bu etkinin giderek artacağı ve orta vadede bahsettiğim handikaplar nedeniyle tamamen ele geçirme değil ama ortak bir çalışma şeklinin ortaya çıkacağı bir dönem yaklaşıyor bence.
  • işsiz kalan yazılımcılar yeniden üniversite eğitimi almak zorunda kalacak gibi :

    https://twitter.com/…tatus/1787504103054078329?s=19
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap